nedeľa 14. júla 2013





Design versus užitné vlastnosti rodinného domu


 „Design: … celkové tvarování výrobku, jež v užitém um. a prům. výtvarnictví vychází… z účelové funkce a směřuje k estetickému utváření životního prostředí.“

Malá československá encyklopedie, Academia, 1984

„Design:celkové tvarování výrobku, vycházející z účelové funkce a estetického dojmu.“

Slovník cizích slov, Academia, 1998


          Je dobré si ujasnit věci hned na začátku. Mraky konfliktů, mlhy nedorozumění či opary podivení, které tak často halívají náš každodenní horizont, vznikají někdy z pouhé počáteční nedohody o smyslu slov a jejich svévolného či významově posunutého použití. Dyzajnem se dnes myslí kdeco: od kresby na dolní straně snowboardu po způsob sestřihu ochlupení intimních partií (sic !), od výstřední grafiky na pouzdře mobilního telefonu po kormutlivé zhovadilosti sprejerských nevychovanců na vagónech metra. Když sochař a provokatér David Černý před časem natřel smíchovský tank narůžovo, označil to kterýsi parlamentní politik dokonce za nepřiměřený dyzajn.
          Nuže, nic z toho design není. Úvodní definice jasně dokládají, že designem (či designováním) rozumíme harmonizaci užitných vlastností s výtvarnou podobou, či jinak řečeno funkce výrobku (třeba zábradlí v našem rodinném domě) s jeho formou. Dobrý design tedy nemůže pomíjet jedno na úkor druhého. Hloupé slečně nedodá valné přitažlivosti ani „sebešmrncovnější“ mejkap (i když: jak kdy, že) a naopak – i naprosto skvělý výrobek dovede jeho výtvarnické zpracování, ba někdy i jen odbytá ambaláž komerčně zničit. Z toho důvodu si tedy nemohu myslet, že dobrý design stojí v nějaké opozici k užitným vlastnostem rodinného domu, jak by mohl implikovat název dnešního článku. A to ani v té nejpřekvapivější či nejvyhrocenější podobě, ať už si pod tím laskavý čtenář vybaví cokoli.
         O zadání p. šéfredaktora se ale nediskutuje… Už to mám: to, co často stojí proti užitným vlastnostem domu nebývá design sám o sobě, ale spíše výtvarná či architektonická manýra, svévole, exhibice, libůstka či výstřednost, která vede k úmyslnému či bezděčnému přehlížení nutné harmonie funkce a její formy. Spěchám poznamenat, že architekt může tohohle koření sem tam použít, přijde-li mu výsledná kakofonie jako žádoucí výsledek, vnášející do architektonické situace třeba prvky neotřelosti, napětí, zdánlivé nahodilosti, dynamiky, překvapení apod. „Čistá krása a čistá funkce se totiž mohou stát nesnesitelné a agresívní. Požírají všechno lidské.“, napsal ve své knize Tržiště estetiky Dušan Šindelář. Je tu ale třeba třímat otěže pevně v rukou a „nepřepepřit toho vepře“.
          Kde a s jakými konkrétními projevy takového tvůrčího přístupu se na stavbě rodinného domku můžeme potkat nejspíše ? Pojďme si popsat alespoň některé, neboť předem je třeba říci, že snad žádný z prvků, tvořících dům, nelze z tohoto počtu vyřadit.
          Tak třeba okno. Historie architektury mi někdy připadá jak historie boje o okno – až do 20. století. Mezi malými okénky románské stavby se zdmi tlustými jak stehna věstonické Venuše a funkcionalistickým pásovým oknem, které nadšený Le Courbusier popsal ve svých pěti bodech nové architektury - jedno vítězství za druhým. Okna dokonaleji osvětlila obytné místnosti včetně bočních stěn, které se staly reflexními plochami. Funkcionalisté se pyšnili, že „odpadá únava zrakových nervů, povstávající u tradičních oken ze střídání světlých a tmavých polí“. Dobrá, tohle nadšení do velké míry chápu, ba sdílím. Když ale bylo díky oddělení fasády od nosného skeletu budovy dosaženo možného protažení okna kolem celého domu, zbylo jediné: zrušit poprsník, parapet, prosklít stěnu od podlahy ke stropu a pustit dovnitř ještě více světla. A kdo viděl na kdysi slavné fotografii ze 40. let rodinný dům famózního rakouského architekta Richarda Neutry, žijícího v USA, asi nemůže jen tak zapomenout na další možnou fázi – prosklenou (alespoň částečně) střechu: krychle s pěti stěnami ze skla. Uprostřed seděl Neutra se svou manželkou (?), zřejmě zabráni do diskuse o prolínání vnějšího a vnitřního prostoru: dva varani v teráriu zoologické zahrady. Výtvarně dokonalý exponát, prvotřídní performance! Užitná kvalita takového domu je ovšem velmi sporná (ohromná spotřeba energie na klimatizaci) a pro mnohé by takové prostředí bylo krajně nepříjemné, stresující či dokonce neslučitelné se životem. (Co všechno musí leckdy architekt vytrpět, aby vstoupil do dějin oboru..!).
          Ještě jednou Dušan Šindelář: „Krajní funkcionalismus vedl k afunkčnosti, neboť byl v rozporu s přirozeností. Kde ji nezapomněl vyjadřovat, docílil ovšem výsledků neobyčejně kladných a pro vývoj architektury důležitých.“ (Tržiště estetiky, Praha, 1969). A reakce ? Návrat k svislým oknům, dnes někdy přímo štěrbinovým. Také ovšem další vývoj skleněné krychle: ta se zavěsí kolem malého betonového jádra, takže prosklené mohou být i velké části podlah. Neutra měl v krychli alespoň betonovou kóji uprostřed, kde byla ložnice a sociální zařízení: to dnes už také odpadlo a vana se v některých současných, zvláště německých realizacích, ocitá přímo „na place“…
          Druhá ilustrace: schodiště. Ergonomická věda (věda, zkoumající interakce mezi člověkem a technickými systémy) i zdravý rozum a lidská zkušenost dávno disponují jasnými údaji o vhodných rozměrech a tvarech stupňů i ramen, výšce zábradlí, rozměrech podest, formách madla, materiálu nášlapných ploch. Jenže schodiště je také výtvarně vzrušující úloha, často jediný prvek v domě, který je šikmý. Schytává proto nápory opravdu nelítostné invence architektů. Na překonání dnešní průměrné konstrukční výšky podlaží potřebuje projektant obvyklých 18 až 20 výškových stupňů. Jsem si jist, že pro celou řadu lidí penzijního věku to je na jeden zátah výkon srovnatelný s výstupem šerpy ze základního tábora na vrchol K2 s kyslíkovými bombami, výtiskem ústavy EU a ještě krabicí doutníků pro svého bruselského sáhiba. Podesta by se hodila, takový mezitábor k nabrání sil. Totéž si říkám, kdykoli padám ze schodů, kozelce metaje: podesta by se sakra hodila ! O pár zbytečně zlomených obratlů navíc, jak se architekt rozhodne ji z výtvarných důvodů vynechat ! Když ale ona přímá diagonála schodišťového ramene v prostoru vypadá tak neodolatelně, že…
          Nedávno si zřídil jeden můj přítel ve vlastním domě dokonce kovové (nerez + sklo) mlynářské schodiště s lichoběžníkovými stupni, velmi dyzajnové, jak říká. Myslím, že ho to časem donutí vynechávat oblíbenou dvojku veltlínku před usnutím: drobné zakolísání a může skončit nejen jeho pouť do postele, ale pravděpodobně i jeho pouť pozemská. Schody prý to jsou skvělé, jen na ně vždycky odshora musíte vkročit nejprve pravou, pak levou – a spletete to věru jen jednou ! 
          Kapitolou, ve které se děj posouvá opravdu opřekot, je  zábradlí. Logický tvar madla, které je tu přece proto, aby jej člověk mohl uchopit do dlaně a tak se opřít, jakoby už nezajímal takřka nikoho. Jak provazochodec bez záchranné sítě si připadá každý, kdo šel po schodišti bez zábradlí. To už jednoznačně mění domácí papučovou selanku v adrenalinový sport! Je v tom určitě kus geniality: zábradlí skoro vždycky schodiště esteticky komplikuje, znesnadňuje, jeden si s ním často neví rady… proto - pryč s ním ! (Připadá mi to, jako když v 19. stol. někdo poprvé z příliš těsného a v pase přiléhavého staromódního redingotu šikmo ustřihl šosy – a byl tu žaket. Schodiště bez „šosů“ je ovšem v kultuře bydlení jistě větší provokací než žaket v protokolu oblékání).
          Nebo taková střecha. Očista funkce, kterou přinesl Le Corbusier svou plochou střechou, byla podle mého natolik chtěná, záměrná a vytvářející vlastní výtvarný výraz, že už tak úplně nejde mluvit o motivaci vlastní potřebou, funkcí, jako spíše o diktát nové estetiky. Šikmá střecha, sedlová, valbová či pultová, krytá navíc vzájemně se překrývajícími menšími deskami z nejrůznějších materiálů (pálená keramika, dřevo, kámen, beton atd.) mi přijde jako logičtější, přirozenější a v tehdejší materiálové situaci jistě i funkčnější řešení problému deště. Plochá střecha je v našich klimatických podmínkách pyšnou výzvou s komplikovanějším a pomalejším odvodem vody i sněhu, šikmá střecha přece sráží úder deště bokem jak středověký válečník svým štítem sekeru nepřítele. Ne že bych měl něco proti plochým střechám: jejich užívání v dnešní materiálové situaci považuji za plně oprávněné a důvodné, jen je nemohu vydávat za formálně funkčnější řešení problému, jak to desítky let činí (poněkud nepřemýšlivě a setrvačně) moderní architektura.
         Co jsme ještě neomrkli v naší dnešní procházce ? Třeba nábytkové zařízení a vybavení domácnosti. Tady je vhodné uvést, že tu obětování funkčnosti, užitných vlastností, může mít dvojí podobu. První z nich bychom objevili třeba v interiérech barokových, kdy se zdobilo a dekorovalo kde co tak vehementně, že pod nánosem stylotvorných vyřezávek a efektních klamů všeho druhu funkce někdy doslova „scházela na úbytě“: hlava pod parukou nesnesitelně svědila, vaše sousedka páchla a pro atlanty, kteří nesli stolní desku ve tvaru jednadvacetilisté růže, jste si nemohl jaksepatří natáhnout nohy. S něčím takovým se ovšem dnes už nepotkáte, lidé se (většinou) myjí a nohy od stolu hodně zeštíhlely.
          Druhý způsob obětování funkčnosti spočívá v opačném principu, totiž v redukci. Když Michal Brix kdysi snížil počet nohou u klasické thonetky a vytvořil pozoruhodnou trojnohou židli, bylo to v přirozeném řádu věci: rovina je dána třemi, nikoli čtyřmi body a stabilita tří nohou je zaručená i na podkladu velmi nerovném, židle se nemůže viklat. Vynechání klasického opěradla u křesla, resp. jeho náhrada jakýmsi kubickým blokem z molitanu, je však už jasnou úlitbou výtvarnické vizi – na úkor funkce. Totéž mne vždycky napadne nad skleněným jídelním stolem, kde se dá stolovat jen s akustickými projevy, připomínajícími nádražní bufet.
           A ještě jedna zmínka nakonec: kontext stavby. Snad trochu překvapivé, ale budeme-li prostředí našich domovů chápat jako svého druhu užitnou vlastnost a kvalitu, pak i tady musíme za určitých okolností připustit, že nový dům do tohoto prostředí musí respektovat jeho ducha, i kdyby byl tento duch vytvářen stavbami architektonicky mnohem pitomějšími než on sám. Tohle zvláště vynikne na malých parcelách dnešních obytných satelitů: 800 m2 nemůže prostě dát rozumnou příležitost pro odstup, faktický, měřitelný v metrech, tím méně pro odstup filosofický. Náš dům, který by jinde, ve vhodnějších souvislostech velké parcely, přinesl architektonickou kvalitu zcela nepochybnou, se může v ringu s podprůměrnými projevy pokleslého stavitelského ducha ve svém bezprostředním okolí úplně vyčerpat. Všichni pak desítky let vnímají jen ten smutný klinč nesmiřitelného zápasu, zatímco jinde bychom museli zaznamenat vítězství k.o. hned v prvním kole.
         Buďme ostražití. Architektura není efemérní haute couture, vždyť v ní musíme bydlet, a vilová čtvrť není módní přehlídka. I když nějaký ten „ulítlý“ klobouček či šikézní pléd sem jistě patří.



                                                                                                                    Ing. arch. Jan Rampich

Deafmessanger Kučín


Představujeme úplně nejnovějšího (ještě ani nevychladl) vajco designéra, Deafmessangera Kučína! Když jsme v roce 2009 vajco zakládali, byl jeden z prvních, koho jsme požádali o spolupráci, (v té době jsme ovšem vyráběli pouze samolepky na zeď) ale nějak se to nakonec zamluvilo. Včera jsme tento dojemný příběh uveřejnili na našem facebooku, a ukázalo se, že si na to ten chlapec ani nepamatuje. Některé kariérní začátky bývají opravdu krušné a plné nenaplněných nadějí.  Naštěstí jsme to úspěšně překonali, a proto vám nyní můžeme nabídnout startovací balíček 6-ti Kučínových designů pro iPhone 4/4s a iPhone 5. Huráááá!

Kučína jsem navštívila v jeho vinohradském studiu a nestačila se divit: všude visely (pečlivě vyselektované) stránky z módních časopisů, které prý od rána namáčel a muchlal, aby dostaly správnou patinu. "Celej barák si musí myslet, že jsem úplněj magor" svěřil se :-)




piatok 12. júla 2013

Antimultivitamin


Nejžhavější novinka na webu vajco:  máme novou kolekci obalů na iPhony 4/4s a 5 navržené super ilustrátorem Janem Vajdou alias Antimultivitaminem. V kolekci naleznete převážně ilustrace štíhlých krasavic s velkýma očima a smyslnými rty, sem tam ozdobenými nějakým tím diamantem nebo krajkou. Decentní barevnost dodává všem obalům opravdový šmrnc a už se nemůžeme dočkat, až si alespoň jeden vyrobíme i samy pro sebe (já osobně to udělám ještě dneska). Co vy na to? Všechny produkty od Antimultivitamína na vajco webu naleznete zde .

štvrtok 4. júla 2013

Fotíme Smileboxem!


Znáte Smilebox? Půjčili jsme si ho na vernisáž diplomek na VŠUP, kde jsme vystavili naše vajcové fatboye. Zakladatel firmy Smilebox David Čeřovský, který tuto digitální "fotobudku" sestrojil, nám jí osobně dovezl až na místo a během celého večera jí i sám obsluhoval. 

Na mobilním Smileboxu je upevněné zábleskové světlo, které dokonale osvítí prostor před pro každou příležitost zvlášť připravovaným pozadím. Přístroj můžete ovládat pomocí velkého displaye a po focení si vybrat, zda a jak chcete svoje fotografie přímo na místě vytisknout. K mání je layout s jednou, dvěma nebo třemi fotografiemi vytištěnými na jednom papíře. Po každé akci se zároveň objeví všechny fotografie na webových stránkách a facebooku


Kromě zábavního faktoru, který měl udržet návštěvníky co nejdéle v našem ateliéru jsme vkládali naději i do toho, že se díky fotografiím o naší práci dozví více lidí. Večírek to byl rozhodně nezapomenutelný a rozhodně všem doporučujeme si ho půjčit na vlastní akci! 


Více informací na www.smilebox.cz. Fotogalerii z vernisáže najdete zde.



Vajco patterny na pytlích Fatboy




Jak už člověk jednou "umí" navrhovat tapety na placatou zeď,  hned má chuť na další dimenzi. První vajco potisk na látku, která není určena pro šití oblečení, ale pro kus nábytku je na světě. Navrhli jsme hned 3 patterny pro 2 modely produktů Fatboy - notoricky známý pytel The Original a jeho mladšího kamaráda psí pelíšek Doggielounge.  Protože název Sultán používá pro svojí kulatou postel firma Ikea, na náš psí pelíšek zbyl méně honosný Tyrl. Aby spolu jména kolekce korespondovala, Fatboy s potiskem vermíru dostal jméno po psí kosmonautce Lajce (vlastním jménem ovšem Kudrjavce) a potisk s pohořím název Pluto podle sopky Mount Pluto v Kalifornii.  Všechny patterny jsou zároveň diplomovou prací jedné ze zakladatelek vajca. 

Fotografie: Jan Hromádko